Калина Андролова, По ръба, БНР Главният прокурор Иван Гешев иска имунитета на

...
Калина Андролова, По ръба, БНР Главният прокурор Иван Гешев иска имунитета на
Коментари Харесай

Калина Андролова: Кабинет на вътрешната и външната война

Калина Андролова,  " По ръба ", БНР

 

Главният прокурор Иван Гешев желае имунитета на Бойко Борисов, с цел да му бъде повдигнато обвиняване. Кабинетът „ Денков-Габриел “, който към този момент беше разгласен публично, ще пази депутатите от ГЕРБ и Политическа партия. Но не тъй като е въпрос единствено на съглашение за изразходване на власт. А под претекст, че основният прокурор, който е директно обиден от дейностите на политическата класа, би могъл да работи наказателно и с афективна логичност. Подбраните министри в плана за кабинет демонстрират, че основните задания на евроатлантическите ни сътрудници ще бъдат изцяло предпазени. Тоест казано непосредствено, това е един твърдо проамерикански кабинет.

 

За министър на правораздаването се предлага Атанас Славов от „ ДА България “, който е съучредител на гражданската самодейност „ Правосъдие за всеки “. Очаквано е министър на правораздаването да бъде човек, който е част от мрежовата битка за правосъдна промяна. Използвам думата „ мрежова “, тъй като тази битка дава издръжка на голям брой НПО-организации, които работят в мрежа, и всъщност реализират напън за разкачване на тези зависимости, които бяха построени по време на раздържавяването на активите на тоталитарния режим.

 

Същевременно обаче натискът за демократизиране на институционалния пиедестал в България се опорочи, защото когато един фактор отстранява предходния надзор, той на процедура вкарва собствен надзор.

 

Емблематичен образец е Съюзът на съдиите, който съставлява най-успешното изражение у нас на технологията на НПО-паралелната власт. Влиянието на мрежите от НПО-тата от време на време е толкоз огромно, че те на практика притискат и огъват националната власт за решения, които тя не желае да взема. Съюзът на съдиите в България се финансира като кандидатства по планове, свързани с донорства от разнообразни фондове, в това число „ Америка за България “, непознати държавни стратегии, външни академични интернационалните начинания и други сходни наднационални мрежови практики. Разбира се Съюзът на съдиите в България получава приходи и от членски импорт, само че това е по-скоро декорен миг. Обърнете внимание на обстоятелството, че Съюзът на съдиите в България се намеси с декларация след несполучливия опит за държавен прелом в Турция през 2016 година, когато хиляди турски съдии и прокурори бяха задържани и обвинени във връзки с придвижването „ Хизмет “ на Фетхуллах Гюлен, чиято активност в Турция се развиваше с поддръжката на американските секрети служби.

 

Друг основен министър от кабинета „ Денков-Габриел “ е Тодор Тагарев. Фигура, която изрично бихме могли да определим като „ утвърдена “, в случай че мога да употребявам израза на Асен Василев. Тагарев е добър боен специалист и медиен инфлуенсър, който феновете познават добре от телевизионните му изяви около войната в Украйна. Тъй като огромна част от популацията у нас не е настроено русофобско, Тагарев постоянно звучи извънредно за българското зрителско око и ухо. Той е умна алтернатива за позицията, въпреки че бива определян като „ американски ястреб “. 

 

Военният експерт Тагарев е противовес на президента Радев, в това число за редица решения в областта на защитата и беше освободен от служебния министър Стефан Янев през 2017 година от шефското място в Института по защита. Тогава Румен Радев настояваше България да закупи шведския „ Грипен “ вместо американски изтребители. А Тагарев считаше, че в избора на изтребител би трябвало да се вземе под внимание и военното съдействие. Фактът, че тъкмо Тагарев ще бъде министър на защитата демонстрира, че външният фактор е решил да в профил, категорично да изтласка въздействието на президента Радев върху дебата за войната в Украйна и решенията, които България ще взема оттук насетне в тази посока.

 

Безспорно фигурата, която събира най-вече отрицателни отзиви от публиката в кабинета „ Денков-Габриел “, е Асен Василев. Срещу него могат да се издигнат доста въпроси за финансовото положение, в което се намира страната ни. За да се реализира както бюджетно, по този начин и макроикономическо равновесие, ще се наложи да се употребяват инструментите на фиска, да вземем за пример да се създадат промени в данъчното облагане или да се понижат обществените разноски, което всъщност съставлява ощетяване на публичния интерес.

 

Политическа партия обаче непрестанно декларират, че няма да подвигат налозите, а ще приберат свръхпечалбите на държавните сдружения. За страдание очевидно е, че няма да се оправим с недостига единствено с опоскване на държавните сдружения. Ще се наложи да се подхващат други дейности и тогава Асен Василев може да подходи още веднъж рисковано. Когато една страна задлъжнее доста, тя се принуждава да продава активи. Задлъжняването не всеки път е неприятно стичане на условия, от време на време е съзнателна съсипия, която отваря благоприятни условия за плячкосване.

 

Асен Василев дължи пояснение на българския народ, за какво е обвързал Плана за възобновяване и резистентност с изваждането на активи от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Асен е сложил България в извънредно неподходящата обстановка да поеме ангажимент за сходна „ промяна “ до 30 септември 2024 г. 

 

Припомням, че кабинетът „ Петков “ задължи страната ни да понижава излъчванията на топлоцентралите в Маришкия басейн до степен, че да ги затворим. Но друга допустима вреда за страната е, че Асен Василев на практика изважда от БЕХ „ Булгартрансгаз “ и ЕСО (Електроенергийния систематичен оператор). Скандалът е, че всички сдружения в БЕХ са предпазени от приватизация.

 

Асен следва да изясни кое постанова изваждане от БЕХ на сериозна инфраструктура, а точно газопреносната и електропреносната система на нашата страна? Защо това изваждане на сдруженията се обвързва и подсигурява от Плана за възобновяване и резистентност?! Натиск за приватизация на тези две златни сдружения постоянно е имало, напън извън, напън от вътрешната страна. Но ГЕРБ въпреки всичко успяваха да ръководят страната без да унищожават активи, сериозни за националната сигурност. Вероятно и по тази причина се наложи да им подреден цветна гражданска война.

 

По отношение на кабинета „ Денков-Габриел “ ГЕРБ и „ ДА, България “ остават в профил и вземат участие най-вече с парламентарна поддръжка и една-две алегорични фигури като Габриел и Славов. Това е умишлен ход и може след време да им даде опция да смъкват кабинета „ Денков-Габриел “ и да провеждат смесена поддръжка за нов политически кабинет. Или да създадат съществени рокади в този кабинет, да вземем за пример да компрометират и отстранят Асен Василев. Със сигурност външната политическа война сред ГЕРБ и ПП/ДБ ще се трансформира във вътрешнокоалиционна. Както към този момент подчертах в един мой коментар, ГЕРБ и „ ДА, България “ са ситуационни сътрудници във връзка с Политическа партия. ГЕРБ има интерес да ги разпадне като съперници, а „ ДА, България “ има интерес да придобие част от техния електорат. Но преди този момент, би трябвало да поуправляват малко. Властта изразходва благосклонностите на всеки електорат.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР